hal

Egyél halat, megéri

Mindannyian tudjuk, hogy több halat kellene fogyasztanunk. Miért? Azt mondják, a hal mindenre jótékony hatással van. De mit is jelent mindez, és mi az a híres Omega-3 zsírsav?

Egészségesebb szív

Ami a halak húsát különlegessé teszi, a magas zsírsav tartalma, ami más húsoktól eltérő: telítetlen zsírsavak. A telített zsírsavak emelik a vérnyomást, növelik az érelmeszesedés kockázatát, végezetül súlyos szívelégtelenséghez és más súlyos keringési betegségek kialakulásához vezethetnek. A telítetlen zsírsavak azok, melyek felveszik a harcot a fenti betegségekkel. Az Omega-3 zsírcsoportot tartják a legértékesebb, halakban található savaknak.
Ezek főleg eikozapentaén és a dokozahexaén savak. Rendszeres fogyasztásuk csökkentik a LDL koleszterin-frakció koncentrációját és a koleszterinszintet. Megelőzi a plakkok lerakódását az artériákban, ami egyúttal a vérnyomást is csökkenti, megelőzi a trombózis és a szívbetegségek kialakulását és javítja a szervezet vérellátását.

Jobb agymunka és védelem a depresszió ellen

Az említett zsírsavak jótékony hatással vannak az idegrendszer munkájára és állapotára- táplálják az agyat és javítják a koncentrációt. Ezért fokozott szellemi munka közben (pl. vizsgaidőszak) hetente 2-3 alkalommal ajánlott tengeri hal fogyasztása. Az Omega-3 zsírsavak segítenek megelőzni a depressziót is és csökkentik az idegrendszeri stresszt. Ezt a funkciót tovább erősíti a D-vitamin jelenléte. Ha rossz hangulatban vagyunk, érdemes sovány édesvízi halat fogyasztanunk, ami B-vitamin-csoportban gazdag.

Gyönyörű bőr és jobb látás

A D-vitaminon kívül a zsíros halak A- és E-vitaminokat is tartalmaznak. Ha ezekhez hozzávesszük a már említett Omega-3 zsírsavat, megmagyarázza, miért van olyan jó hatással a halak húsa a látásra és a bőr állapotára. A felsorolt vitaminok lassítják az öregedést, jótékony hatással vannak a bőr tápanyagellátására, egyúttal védhetjük szemünk egészségét is, megakadályozva az időskori sárgafolt és a farkasvakság kialakulását.