edzés

Hogy edzhetünk otthon?

Világszerte terjed az egészséges életmód és sport divatja. A tökéletes alakért harcoló nők gyakran választják a fitneszt. Hogy edzhetünk otthon?

Rohanó világunkban nincs mindig időnk profi edzéseken részt venni. Egy előre meghatározott időpontban kell az edzésre mennünk, sokszor otthonunktól távol, majd onnan vissza haza. Ezért gyakran kihagyjuk az órákat – túl fáradtak vagyunk, vagy egyszerűen nincs rá időnk. Azonban edzhetünk otthon is!

Hogy csináljuk? Használhatunk gyakorlatokat bemutató filmeket az internetről, vagy készíthetünk magunknak saját edzéstervet a következő napokra. Nagyon fontos a rendszeresség – az otthoni edzésre már nem lehetnek kifogásaink! Hiszen eleve pénzt és időt takarítunk meg.

Milyen gyakorlatokat végezzünk?

1. A legjobb nyújtó gyakorlatokkal kezdeni, ami minden testrészünket megmozgatja. Elsősorban koncentráljunk a karokra és lábakra, ahol a legtöbb izomfajta található. Ha így készülünk fel az edzésre, elkerülhetjük a fájdalmas izomláz kialakulását.

2. Döntsük el, hogy mi a célunk. Általános kondíciónk megerősítése, vagy egy adott testrész kidolgozása. Ez utóbbi esetben arra kell koncentrálnunk. Néhány példagyakorlat:

– HAS: a legjobb haserősítő gyakorlat az ún. „Weiner Hatos”. A gyakorlat tartson 25 percig, és egymás után ismételjük (az egész hatost ismételjük meg egymás után újra).

– FENÉK: hogy szép izmos legyen a fenekünk, csináljunk hagyományos guggolásokat egy vagy két lábon. Hanyatt fekve hajlítsuk be a térdünket, és emeljük meg csípőnket, és feszítsük meg fenekünket (tartsuk meg ezt a pozíciót nagyjából 5 másodpercig, a gyakorlatot ismételjük 15 alakalommal. Ezt az szériát ötször-tízszer csináljuk meg). Ezután feküdjünk hasra, kezünkkel az állunk alatt emeljük meg kinyújtott lábunkat, és tartsuk 5 másodpercig (ezt a gyakorlatot is 15 alkalommal végezzük el, 5-10 szériában).

– MELL: a feszes mellekért erősítenünk kell mellizmainkat – végezzünk női fekvőtámaszt, tenyerünket széles könyökkel, teljes erővel nyomjuk egymásnak (ismételjük meg 30-szor), de használhatunk súlyzókat is a gyakorlatokhoz.

– SZÉP LÁBAK: végezzünk guggolást, ollózást, félollózást, kilépést, emelkedjünk lábujjhegyre és hintázzunk (közben lehet nálunk súlyzó is).

– KAR: a karizom erősítéséhez a legjobb súlyzót használni, fekvőtámaszt végezni (férfit és nőit). Karhajlítás közben tenyerünk nézzen befelé, az ujjaink legyenek a nyak magasságában. 10-es szériát végezzünk belőlük.