tüdő

Tüdőrák: Tények és tévhitek

A tüdőrák a nem gyakori betegségek körébe tartozott a dohányzás elterjedését megelőzően, ezért 1761-ig nem is tekintették különálló betegségnek. A tüdőrák különböző fajtáit 1810-ben írták le először. 1878-ig a tüdő daganatos elváltozásai a malignus daganatok közel 1%-át tették ki, de ez az érték 1900-ra 10–15%-ra nőtt. 1912-ig mindössze 374 esetet diagnosztizáltak a patológusok világszerte.

A dohányzás és a tüdődaganat kialakulása közötti összefüggésre először 1929-ben figyelt fel Fritz Lickint német orvos. Az első hivatalos tanulmány, amely bizonyította a rák és a dohányzás közötti összefüggést 1950-ben jelent meg brit orvosok tollából. 1964-ben az amerikai sebészek már javasolták a dohányosoknak a dohányzásról való leszokást egészségügyi okok miatt.
Az első sikeres tüdőeltávolítást 1933-ban végezték. Palliatív sugárterápiát 1940-óta alkalmaznak, míg a beavatkozás, mint primer kezelési mód pusztán 1950 után terjedt el.
A kissejtes tüdőrák kezelésére irányuló erőfeszítések (sebészi beavatkozás és sugárterápia) az 1960-as évekig eredménytelenek voltak. Az első sikeres műtétre 1970-ig kellett várni.

→ Magyarországon évente több mint 8000-en halnak meg tüdőrák miatt.
→ Magyarország felnőtt lakosságának 11%-a – csaknem 1 millió ember – dohányzik.
→ A dohányosok körében 15-ször gyakrabban fordul elő tüdőrák, mint a nemdohányzók között
→ A tüdőrákban megbetegedettek 95%-a rendszeres dohányos
→ A tüdőrák kialakulása a 60-as éveikben járók körében a leggyakoribb, de fiatalabb korban is mind gyakoribb a tüdőrák
→ A női dohányzás terjedése miatt a korábbi 1:8 helyett már 1:3 az arány a tüdőrákos nők és férfiak között
→ Magyarországon a tüdőrákos betegek egyharmadát fedezik fel tüdőszűréssel, s ebben a csoportban több mint 2-szer annyi beteget tudnak megoperálni, mint azok közül, akiknél már panaszok jelentkeztek.
→ A 40 év feletti rendszeresen dohányzók évenkénti röntgenernyőfénykép-szűrése különösen fontos
→ A tüdőszűréssel az 1 cm-nél nagyobb elváltozások mutathatók ki.
→ Az országban több mint 100 helyen működik a dohányzásról leszokást segítő rendelés.

Tévhitek

Nem a dohányzás miatt alakul ki a tüdőrák – gondolják sokan

Valójában szoros összefüggés mutatható ki a dohányzás, az elszívott cigaretták összmennyisége és a tüdőrák kialakulása között.

Nem megyek el tüdőszűrésre, mert úgysem segít

Valójában a dohányos 40 év felettiek körében különösen fontos a tüdőszűrés, hiszen körükben sokkal nagyobb a tüdőrák kialakulásának kockázata.

Ha én nem dohányzom, nyugodtan járhatok dohányfüstös helyre, mert nem lesz hörgőrákom

A passzív dohányzás jelentősen növelheti a tüdőrák kockázatát (dohányos férj 39%-kal növeli a hörgőrák kockázatát, ha emellé még dohányos munkahely is társul, abban az esetben a kockázat a hörgőrák kockázata 91%-kal nő)

Azt hallottam, hogy a tüdőrák a legrosszabb az összes rák közül. Miért?

Tüdőrákban sokkal rosszabbak a túlélési arányok, mint egyéb ráktípusokban, például emlőrákban. A tüdőrákok nagy részét ráadásul késői stádiumban fedezik fel, amikorra már sok távoli áttét is kialakult a betegben.

Olvastam, hogy van már tüdőrák elleni gyógyszer? Igaz ez?

A tüdőrák gyógyításában használatos gyógyszereinkről összességükben sajnos csak annyit mondhatunk, hogy azok megállítják a daganat növekedését, visszafejlesztik a folyamatot, csökkentik a daganat méretét, kiterjedését. Sajnos a betegek kevesebb, mint fele reagál kedvezően a kezelésre, a kedvező hatás tartama igen változó, többnyire inkább hónapokban, mint években mérhető.

Ha egy tüdőrákos beteg operálható, az azt jelenti, hogy akár teljesen meggyógyulhat?

Igen. A túlélés a sejttípustól és a stádiumtól, a betegség kiterjedtségétől függ. A radikális műtéten átesett betegek 60-80 százaléka öt év múlva is életben van.

Kezelhető-e gyógynövényekkel, természetes gyógymódokkal a tüdőrák?

A jelenleg ismert és használt természetes anyagoknak lehetnek kedvező hatásai, de azok kizárólag a beteg kezelését irányító, onkológiában jártas szakember tudomásával és tanácsai szerint alkalmazhatóak.

forrás: TüdőKlub