Árvácska

Vegetatív szaporítás

A vegetatív (ivartalan) szaporítás lényege, hogy a növény valamely részére van szükségünk a szaporításhoz, amelyet megpróbálunk önálló gyökérzet kifejlesztésére rábírni.

A vegetatív szaporításnak számos fajtája van, amiket főként tavasszal kell elvégezni. Ez a legmegfelelőbb időszak, mert a növények ilyenkor indulnak fejlődésnek. Bármely részét használjuk a növénynek, mindig éles kést, vagy pengét használjunk.

Levéldugványok

Az anyanövényről leválasztunk egy ép, teljes levelet, nyéllel együtt. A nyelet kb. 5 cm hosszúra vágjuk, majd 45?-os szögben megnedvesített gyökerezteto földbe dugjuk, és a cserepet egy műanyag zacskóba helyezzük, melyet bekötözünk, így biztosítva a párás környezetet. Tehetjük vízbe is, ekkor egy vízzel teli befőttesüveget, lezárunk műanyag fóliával, melybe lyukakat szúrunk, és azokon keresztül rakjuk a levélnyeleket a vízbe. Mindkét esetben, mikor megjelennek az új növények, leválasztjuk az anyalevelet nyelével együtt.

Levélrész dugványok

Egy egészséges, nagy levelet válasszunk le az anyanövényről, majd keresztben 5-10 cm-es darabokra vágjuk. Ezeket a darabokat ültetjük a gyökereztető földbe, ahol a vágások mentén fognak a gyökerek kifejlődni.

Szárdugványok

Lágyszárú dugvány

Leválasztunk egy olyan szárat a növényről, ahol 3 szárcsomó található közel egymáshoz. A szárat bemetsszük a legalsó levél tövében, és ezt a levelet el is távolítjuk, majd ezt a dugványt ültetjük a gyökereztető cserépbe.

Fásdugvány

A levelektől megszabadított szárat kb. 8-10 cm-es darabokra vágjuk, amelyeken két szárcsomó van. Akár vízszintesen, akár függőlegesen helyezzük a cserépbe, egy szárcsomó a föld alatt (ebből fejlődik a gyökérzet), egy pedig felette (ebből a hajtás fejlődik) legyen.

Sarjnövények

Sarjnövényeket leválasztjuk úgy, hogy kb. 5 cm-es nyél vagy indavég maradjon, és ezt ültetjük a gyökereztető edénybe. Műanyag zacskóval lezárva itt is megnövelhetjük a párás környezetet.

Sarjhajtások

A már jól kifejlett sarjhajtásoknak van némi gyökérzetük. Ilyenkor kell leválasztani az anyanövényről, és átültetni gyökereztető cserépbe. Szintén alkalmazzuk a műanyag zacskós lezárást, amíg el nem indul a fejlődés.

Tőosztás

Ellentétben a sarjhajtásokkal, itt már jól kifejlett, önálló gyökérzettel rendelkező darabokra oszthatjuk az anyanövényt, amelyeket saját gyökérzetüknek megfelelő cserépbe ültethetünk.