fokföldi ibolya szaporítása

Fokföldi ibolya szaporítása

A szobanövények egy része nehezen szaporítható, azonban szép számmal vannak olyanok, amelyek könnyen, még kezdők számára is sikerrel oldható meg. Tipikusan ilyen a bájos fokföldi ibolya, amely többféle módon is szaporítható különösebb hozzávalók nélkül.

A fokföldi ibolya (Saintpaulia ionantha) még afrikai ibolyaként is ismert, a legtöbb otthonban megtalálható. Ajándékként is népszerű, a virágboltok kínálatából különféle színű példányok vásárolhatók meg.

A fokföldi ibolya szaporítása

Idővel a növényeink olyan életszakaszba kerülnek, hogy szükséges helyettesíteni erőteljes példányokkal a már nem mutatós növényt. Ezzel a módszerrel gazdaságosan fiatalíthatjuk meg a szobanövény állományunkat. A fokföldi ibolya szaporítása nem bonyolult, történhet vegetatív (ivartalan) szaporítással – levéldugványokról: egyrészt vízben történő gyökereztetéssel, másrészt cserépben való gyökereztetéssel. Fontos, hogy mindig egészséges se nem túl fiatal, se nem túl öreg leveleket válasszunk.

Ha vízben szaporítunk, akkor a gyökerek kifejlődése után válasszuk le a levélnyélről és ültessük el megfelelő virágföldbe.

Cserépben való gyökereztetés szükségünk van gyökereztető hormonra. Kaphatók külön speciális szaporító-és ültetőföldek is. Amennyiben nem kívánunk külön vásárolni, a tapasztalatok szerint megfelelő eredmények érhetők el a konyhában is megtalálható fahéjporral. A levélnyelet mártsuk be a fahéjba és ültessük el cserépbe. Borítsuk be átlátszó zacskóval, így a pára bent marad, és optimális feltételeket biztosít, és ezalatt az idő alatt is a megszokott módon locsoljuk. Néhány hét múlva a levélnyél tövében megjelennek az új hajtások, ekkor vágjuk le az anyalevelet.