kert

Kerttervezés – kertünk adottságainak figyelembe vétele

Amikor éppen kertünket tervezzük, és szárnyalni hagyjuk a fantáziánkat, annyira azért próbáljunk a Föld közelében maradni, hogy tisztában legyünk a rendelkezésre álló terület adottságaival.

Tehát a kertünket ne egy egész medenceként képzeljük el homokos parttal, és pálmafákkal, hiszen ezt nemigen tudnánk a hazai viszonylatok miatt megvalósítani. Vegyük sorra tehát a valós tényeket, kezdve például a fekvéssel. Kertünk fekvése ugyanis döntő jelentőségű abból a szempontból, hogy milyen elrendezést valósíthatunk meg rajta.

Gondoljunk a ház és a fák elhelyezkedésére, a napsütés mértékére, hiszen ez meghatározhatja az esetleges növények kiválasztását is. Szintén fontos figyelembe vennünk a környezetet, és azt, hogy a megtervezett kertünk abba megfelelően illeszkedjen bele. A legkönnyebben ezt úgy valósíthatjuk meg, hogy egymással és a környezettel is harmonizáló színeket, növényeket, bútorokat válogatunk össze.

A domborzat is legalább ilyen lényeges, amely a kert tervezését befolyásolhatja, megnehezítheti, ugyanakkor látványos elemeket is teremthet benne. Amennyiben lépcsőzetes, szintkülönbségeket tervezünk a kertünkbe, mindenképpen kérjük szakértő segítségét a megvalósításban, hiszen az omlásveszély elkerülése, a vízelvezetés kérdése, a talaj lemosódásának kérdése valamint a műszaki kivitelezés mindenképp szakértelmet kíván, és nem tudjuk magunknak megvalósítani.

Ezen kívül szintén figyelembe kell vennünk még a klíma és az éghajlat, valamint a talaj által biztosított lehetőségeket is, hiszen ezek alapvetően meghatározzák terveink megvalósíthatóságát.