Dobogókő

Dobogókő látnivalók

Túránk a Dunántúli-középhegységbe vezet, ahol a festői környezet, a programlehetőségek, a látnivalók rengeteg gyönyörű élményt nyújtanak. A kellemes kikapcsolódás után hazatérve elmondhatatlanul kitisztulva, feltöltődve, energiadúsan, talán átértékelve rohanó mindennapjainkat indulhatunk neki az újabb kihívásoknak.

A hegység két részre osztható:
• a délnyugati Pilisre és
• az északkeleti Visegrádi-hegységre.

A kettőt egymástól a Szentlélek-patak völgye és a Pilisszentkereszt-Pomáz közti műút választja el. Földtanilag a Pilis az üledékes Budai-hegységgel, míg a Visegádi hegység a vulkanikus Börzsönnyel áll összefüggésben.
Az északnyugat-délkeleti irányú mészkővonulatban van a hegység legmagasabb pontja, a 759 m magas Pilis-tető, a környék egyik legszebb kilátópontja. A mészkőszirt vonulat északkeleti oldalában található a hegység dísze, a Vaskapu. Ettől északra a Nagy-Szoplák 710 m, a Kis-Szoplák 688 m magas. A délkeleti Kevélyek csoportban a Nagy-Kevély 535 m, a Kis-Kevély 483 m magasságra emelkedik.

A Pilistől északkeletre fekvő Visegrádi-hegység legmagasabb pontja a 700 méteres Dobogókő. A 641 m magas Prédikálószékről festői panoráma tárul a turista elé. Innen észak felé tekintve a Duna patkó alakú kanyarulatában fekvő Szent Mihály-hegy környékében gyönyörködhetünk. A hegység keleti részén a Szent László-hegy 590 m, az Urak asztala 583 m magasságot ér el. A vulkanikus eredetű sziklaszirtek is különleges látványt nyújtanak.

A Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, azaz Dobogókő a környék legismertebb turistaközpontja szállodákkal, üdülőkkel. A térség minden évszakban várja a turistákat, tavasszal, nyáron és ősszel rengeteg túralehetőséggel, látnivalóval, télen pedig kiépült síközpontjával. Ezek mellett lehetőség van lovaglásra és teniszezésre is.

Az ezoterikus tanok szerint a hegy sok energiát bocsát ki, mivel itt futnak össze a Föld erővonalai, itt található a Föld szívcsakrája, mely mérhetetlen energiával ruházza fel az itt időző, itt élő embereket. Egyesek szerint, fülünket a sziklára téve hallhatjuk a Föld „szívverését”.

EÖTVÖS LÓRÁND MENEDÉKHÁZ

A dobogókői nagy parkolótól néhány méterre található a Turista Emlékpark. Itt áll az ország legöregebb turistamúzeumként számon tartott menedékháza, a báró Eötvös Lóránd Menedékház. Pfinn József tervei alapján a XIX. század második felében épült fából és kőből eklektikus stílusban. Ez is emlékeztet arra, hogy a vidék a magyarországi természetbarát mozgalom szülőhelye. Megépülésének előzménye a Klastromkúthoz kötődik, ugyanis Dr. Téry Ödön és Thirring Gusztáv kezdeményezésére 1891-ben itt született meg a Magyar Turista Egyesület megalapítása. Ma a Testnevelő- és Sportmúzeum természetjáró kiállításának ad otthont.

A Turista Emlékpark területén található továbbá az I. világháborúban életüket vesztett természetjárók 1931-ben emelt emlékműve, továbbá egy fafaragásokkal díszített, 1993-ban készített kút is.

RÁM-SZAKADÉK KALANDTÚRA

Fantasztikus kalandtúrában lehet részünk a Kakas-hegy tövében induló 1,5 km-es szurdok, ismert nevén Rám-szakadék megmászásával. Dobogókőről a Rám-szakadék a sárga jelöléssel, majd az aszfaltos úttal való kereszteződés után a zöld jelzésen, Dömösről a zöld jelzésen érhető el.

Kétoldalt mészkősziklák és tornyok szegélyezik a jelzett turistautat. Útközben csordogál a Dera-patak (nevezték Pilisszentkereszti-, sőt Pomázi-pataknak is), amely mély völgyet vájt magának. Medrében fényesre csiszolt és legömbölyített szikladarabok teszik a csordogáló vizet csobogóvá. Egy-egy komolyabb felhőszakadás után azonban ez a patak is megmutatja, hogy „ki az úr”.
A romantikus, vízeséssel tarkított szurdokvölgyben a biztonságos mozgást több helyen a sziklafalba erősített láncok, korlátok segítik, valamint számos fahidat, valamint esőbeállót és pihenőhelyet épített az erdőgazdaság.

PRÉDIKÁLÓSZÉK – KILÁTÓ

Dobogókőről a piros háromszöggel jelölt turistaúton haladva jutunk el a kilátóig. Útközben megtekinthető Dr. Téry Ödönnek 1926-ban emelt bronzreliefje. A csúcsra érve hazánk egyik legszebb panorámája tárul elénk a gyönyörű Dunakanyarral, a Börzsöny-hegység látványával, Nagymarossal és Visegráddal, valamint a távolabbi Vác fölé magasuló Naszály képével.

A tájékoztató tábla szerint itt pontosan 699,746 méter magasan gyönyör-ködhetünk erről a sziklateraszról. A kilátó alatti sziklafal aljában, jól járható úton közelíthető meg a Siketnémák Mária Kegyhelye. E helyet a Siketnémák Turista Egyesületének lelkes tagjai építették 1926-ban. A Turistaház közelében (1898-tól) működik az Országos Meteorológiai Intézet által létesített hegyvidéki meteorológiai megfigyelő állomás, amely az ország első hegyvidéki megfigyelőhelye.

A páratlan kilátás felé néző kőpiramis domborművét Christián Sándor szobrász készítette el. A hegytetőn felállított kereszt és a szikla közelében pihenésre és piknikezésre alkalmas padok és asztalok állnak a kirándulók rendelkezésére.

SÍKÖZPONT

A télen érkező turisták a síközpont által kínált lehetőségeket vehetik igénybe. Az 1980-ban Makovecz Imre tervei alapján elkészült Síbüfé évtizedek óta várja a síelésben és kirándulásban megéhezett és megszomjazott turistákat, sportolókat. A Büfé mögött tányéros sífelvonó felső állomása, és innen két perc sétára található a trianoni Magyarország első sípályája, melyet 1923-ban alakítottak ki.

Jelenleg kettő sípálya áll rendelkezésre. Az 1-es pálya 980 m hosszú, felső része meredek, az alsó fele lankás, melyet külön köteles felvonó is kiszolgál. Kezdőknek, tanulóknak is ajánlható. A 2-es pálya 1170 m hosszú, felső része ugyancsak piros nehézségű, felújított erdei pálya, az alsó része kék.

A Dobogókőért Alapítvány folyamatosan foglalkozik a jelenlegi pályarendszer hóágyúzhatóságának, műanyag pálya telepítésének és az éjszakai sízéshez szükséges világítás kivitelezhetőségének lehetőségeivel. A cél egy színvonalas, kultúrált és rendezett magyar síparadicsom létrehozása, Budapesttől 30 km-re, a Pilis-Visegrádi-hegységben, Dobogókőn.

SHAOLIN FALU

Dobogókő és Pilisszentlélek között az erdőben található az ún. Shaolin falu, ahol a shaolin életforma, a shaolin kultúra iránt érdeklődők töltődhetnek fel energiával. „Aki itt belépsz, készülj fel valami egészen különlegesre!” – áll a dobogókői Shaolin falu kapuján.
Az oxigenizáló ivó- és fürdőkúra, a tai-chi edzés és a frissítőmasszázs és egyéb szolgáltatások egyaránt hozzájárulnak az ide érkezők egészségesebb életvitelének kialakításához.