budapest

Budapesti városnézés

Tudta, hogy a sétálásra külön tudományág épült? A Promenadológia a turizmus kutatáson belüli tudományág, amelyben a városi sétákat vizsgálva  a városok fogyaszthatósága és a város idegenforgalmának egy szegmense ismerhető meg és mutatható be. Budapesten az elsődleges látványosságok nemcsak a város hivatalos oldalán vannak felsorolva. Számos vállalkozás foglalkozik városnéző túrák szervezésével, például a JustBudapest.com oldal is kitűnő lehetőséget kínál a tájékozódásra, de a különböző budapesti programokra való jelentkezésre.

A történelmi maggal rendelkező városok, mint Budapest különleges helyzetben van a turisztikai célpontok palettáján, az elsődleges látványosságokat, a fő attrakciókat könnyen és logikusan végig lehet járni. Ugyanakkor Budapest még jelentős kihasználatlan potenciállal rendelkezik a másodlagos látványosságok terén.

A séták során bárki megtapasztalhatja, hogy másmilyen lesz a rálátás az épületre, és az épületek által körbe zárt tereket máshogyan észleli az ember attól függően, hogy a peremén áll, vagy a közepén.

Az elmúlt években a budapesti városnézés kiemelkedő eseményei közé tartoztak a különböző tematikához, vagy fesztivál- esemény köré szerveződő túrák. A zsidó újév keretében szervezett sétának, és az október 23-ai nemzeti ünnep köré szőtt színházi kísérleti sétának igen nagy a népszerűsége.

A kihagyhatatlan látnivalók és tennivaló közé tartozik például a Budai Vár, a fürdőzés, a romkocsmázás, a Duna-parti korzón való séta, de a TOP 10-ben biztos szerepel a Szent István Bazilika, a Dohány utcai Zsinagóga, a Hősök tere, a Citadella az Opera. Népszerű a Margitsziget, a Városliget és az Állatkert is.

Egyre több olyan cég van jelen a budapesti városnéző piacon, amelyek a turisták figyelmét a kevéssé ismert másodlagos attrakciók bemutatását tűzte ki céljául. A paletta nagy, az érdeklődők választhatnak irodalmi sétát, Bauhaus sétát, Szociokulturális sétát, de a gasztronómia iránt rajongók gasztroblogger által vezetett gasztrosétákra is benevezhetnek.

(Forrás: Hello Turiszt! gyaLOG IN BUDAPEST TDK)