sydney

Miért érdemes Ausztráliába utazni?

Óriási, ritkán lakott sziget-földrész, ahol egy fiatal, versenyre épülő társadalom bőségben és szabadságban él. Ausztráliát az 1960-as években a „szerencse országának” nevezték el – bár a szerző nem minden irónia nélkül arra célzott, hogy jólétét inkább szerencséjének, mint józan ítélőképességének köszönheti. Ez a jólét még tart, bár az 1990-es évek elejére Ausztrália nehezebb időszakkal nézett szembe. Ennek ellenére 18 millió lakosának nagyobbik része bőséget és szabadságot élvez.

Ausztrália akár mint a világ legnagyobb szigete, akár mint a legkisebb földrész a szuperlatívuszok országa. Óriási kiterjedésű, és mezőgazdasági jellege ellenére a világ egyik leginkább városiasodott országa, ahol a lakosság több mint 70%-a a nyolc legnagyobb városban él. Minden jelentős városa – kivéve a szövetségi fővárost, Canberrát – a tengerparton fekszik. Az ausztrálok 86%-a a városokban él, ami világviszonylatban szokatlanul magas arány.

Legtöbb európainak, de még az észak-amerikaiaknak is nehéz pontosan érzékelni Ausztrália óriási méreteit és lakatlanságát. Perth, Nyugat-Ausztrália székhelye talán a világ legelszigeteltebb városának tekinthető. Több mint 2.100 km-re fekszik legközelebbi szomszédjától, Adelaide-től, Dél-Ausztrália székhelyétől, távolabb, mint London Moszkvától, vagy New York Denvertől.

Adelaide-től északra, Adelaide és Darwin között, amely az északi terület legészakibb pontján van – mintegy 3.500 km távolságra -, az egyetlen város Alice Springs, 20.500 lakossal. Ausztrália óriási „vörös centrumában” – különösképpen a nyugati részén – terül el egy sivár pusztaság csenevész növényzetével, csekély számú vagy nem állandó lakójával. A messzi keleti és északi, de jobban termő félsivatagi, legeltetésre alkalmas vidékeken a szomszédok 100 km távolságra is lehetnek egymástól, vagy még távolabb; az állatsűrűséget inkább az egy szarvasmarhára jutó hektárok vagy holdak mennyiségében mérik mint fordítva. Ezeken az egymástól elszigetelt településeken „repülő orvos” teljesít szolgálatot, rádióiskola oktat, és a marhatenyésztők helikopterrel veszik számba állataikat.

Az ország dél-keleti része az, ahol a legtöbb ausztrál él. Ez széles sáv általában elég csapadékos, és – a hegyeket kivéve – mérsékelt éghajlatú; az északon fekvő Brisbane-től (Queensland székhelyétől) Sydneyn (Új-Dél-Wales székhelyén), Canberrán és Melbourne-ön (Victoria székhelyén) át egészen Adelaide-ig terjed. Említésre méltó nagyobb települések még Perth az ország nyugati részén, a déli sziget államban, Tasmaniában Hobart és a Queensland területén Brisbane-től Bockhampton-on és Townsville-en keresztül Cairnsig húzódó tengerpart néhány városa.