fogyókúra

Fogyókúra tippek

Arra, hogy kinek melyik diéta az ideális, nincs egyetemes recept. Az, hogy kinek milyen jellegű fogyókúra ajánlott, nem a súlyfelesleg mértékétől függ, hanem elsősorban számos egyéni tényezőtől. Vannak azonban olyan apró trükkök, melyek által minden fogyókúra hatásosabb, sikeresebb lesz. Ezek némelyike egyszerű, mégis sokszor nem egyértelmű.

Egyél többet, lassabban, rendszeresen!

A legtöbb fogyókúrának saját étrendje van, azonban azt jegyezd meg, a diéta soha nem egyenlő az éhezéssel. Ez azt jelenti, hogy ha nincsenek megadva mennyiségek, mindig annyit egyél, hogy soha ne éhezz!

Érdemes olyan diétát választani, amelyben napi ötszöri étkezés van. Ezeket mindig tartsd be, és ügyelj rá, hogy rendszeresen időközönként táplálkozz. A legfontosabb azonban, hogy ne hagyd ki a reggelit, ha viszont reggelente például futni jársz, ha teheted a reggeli mozgást követően egyél először.

Végül pedig egyél lassan, rágj meg jó alaposan minden falatot, és amikor érzed a teltségérzetet, állj le! Ha ezeket a trükköket szem előtt tartod, az anyagcseréd a diéta alatt nem fog lassulni, sőt, felgyorsul, így gyorsítja a fogyás tempóját.

Vizet minden mennyiségben!

 Egy diéta alatt nem csak a táplálkozás a fontos, hanem a folyadékbevitel is. A legjobb, ha ebben az időszakban vizet vagy ízesítetlen teákat iszol, ami azonban mindenképpen kerülendő, azok a szénsavas és cukrozott üdítők.

Nemcsak a folyadék minősége, hanem a mennyisége is kiemelten fontos. Napi 1,5-2 liter folyadék egy átlagember minimális szükséglete, azonban ez a nyári időszakban, illetve rendszeresen sportolók esetében magasabb.

Törekedj arra, hogy ezt a folyadékmennyiséget soha ne étkezés közben fogyaszd el. Érdemes az étkezés előtt félórával meginni egy nagy pohár vizet, az étkezés elején pedig egy bögre leves elfogyasztani. Ha mégsem bírod ki az étkezést ivás nélkül, apró kortyokat igyál evés közben.

Nassolj egészségesen!

Természetesen a diéta alatt is előfordul, hogy az ember megkívánja az édességet, vagy éppen rágcsálna valamit a péntek esti film mellé. A folyamatos lemondás sokszor többet árt, mint használ, hiszen az akaraterőnk fogytával előfordulhat, hogy a hűtő teljes tartalmát felfaljuk. Éppen ezért érdemesebb olykor engedni a csábításnak és nassolni két főétkezés között vagy egy izgalmas film mellett. Nassolj, rágcsálj valamit, de csak és kizárólag egészségesen!

Ha nassolás, akkor válaszd a kedvenc gyümölcsöd vagy zöldséged, nyersen. Rágcsálj el egy répát vagy egy lédús barackot, ami nem csak kellemes és finom, de rostokban is gazdag, serkenti az emésztést. Emellett jó választás lehet még a mandula, a dió vagy a kesudió, melyek még az agyműködést is serkentik, ráadásul változatosságot hoznak a hétköznapokba, és kiválóan illeszkednek néhány almaszelethez, egy kevés zsírszegény sajthoz vagy éppen néhány szem szőlőhöz.