generál kivitelező

Miért érdemes generál kivitelezőre bízni az építést?

Ha valaki saját maga szeretné intézni a dolgait, akkor önállóan kell intéznie a különböző hivatali ügyeket, tárgyalni az építésszel, a különböző szakterületek mestereivel, össze kell hangolnia a különböző munkafolyamatokat és a szakembereket, intézni kell az alapanyagok megrendelését, és még ne is beszéljünk az apró-cseprő problémákról. Be kell látni, erre elég kevés ember alkalmas. Ahhoz, hogy az éjszakai álmunk nyugodt legyen, legegyszerűbb megbízni egy erre szakosodott céget, amely A-tól Z-ig minden folyamatot felügyel és a végén kulcsrakészen adja át a házat. A generál kivitelezés Budapest térségében gyakran tapasztalható építkezési forma.

Alapesetben a generálkivitelező feladata az előzetesen elkészült tervdokumentációban lévő műszaki tartalomnak megfelelően az építési beruházás teljes körű kivitelezése, esetenként alvállalkozó szakemberek bevonásával. Napjainkban már nem ritka, hogy a tervezési fázis is a generálkivitelezőre hárul.

A generálkivitelező felelőssége a megrendelt építmény konkrét műszaki tartalmának szerződésszerű teljesítéséig terjed. Ezzel szemben az úgynevezett fővállalkozó eredményfelelősséggel tartozik az építtető felé, tehát a szerződése arra szól, hogy az épület meg fog felelni a megrendelő elvárásainak.